tiistai 8. heinäkuuta 2014

Tuumasta toimeen - tervetuloa kanalaanMeidän huushollissa ei tunnetusti aikailla, kun ideat iskevät kipinää. Tyyliin tuumasta toimeen. Mieluiten heti. Keväällä aloin haikailemaan maalaiskanojen perään. Olisipa kiva, jos saisi omia kananmunia tuoreena, mieluiten luomuna...Siis olisipa TOSI kiva, jos saisi omia kananmunia tuoreena, mieluiten luomuna...Siispä nettiin roikkumaan ja etsimään tietoa kanojen hoidosta.

Pari viikkoa sitten ryhdyimme kunnostamaan tiluksillamme olevaa vanhaa kanalaa, jossa mieheni vanhemmat pitivät kanoja vielä reippaat kymmenen vuotta sitten. Muutama ilta tiivistä puuhaa tilaa siivoten ja desinfioiden, seiniä kalkiten sekä orsia rakentaen. Ja kas - kanala olikin tuota pikaa valmis.

Viime viikolla kanalaan muutti ensimmäiset asukkaat. Rodultaan ne ovat perisuomalaisia maatiaiskanoja, iittiläistä kantaa. Kukko on nimeltään Kekkonen ja kanaset Sylvi ja Tabe Slioor. Ne kuopsuttelevat ulkotarhaansa, touhuavat kanalassa orsillaan hyppien ja jyviä nokkien. Pesään on putkahtanut jo kolme kananmunaa, vaikka ajattelin niiden kotiutumisen kestävän pidempään.

En olisi uskonut, miten hauskaa on seurata niiden touhuja. Kekkonen komentaa rinta rottingilla ja Sylvi ja Tabe tottelevat. Hassuja otuksia! Mitähän seuraavaksi? Ylämaan karjaa?
Jos joku olisi minulle vielä viisikin vuotta sitten ennustanut, että olen kanalan emäntä, niin olisin nauranut pitkät naurut. Parempi olla vannomatta enää yhtään mitään...


4 kommenttia:

 1. Olen kuullut kanalan perustamissuunnitelmista viime aikoina parilta muultakin suunnalta, onkohan se tarttuvaa! Onnea uudelle kanalalle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanojen pito taitaa olla tällä hetkellä tosi pop.Liekö kasvavalla tietoisuudella lähiruokaa kohtaan jotain merkitystä asian kanssa? Monessa talossa täälläkin suunnassa on alkanut kukko kiekumaan vaikkei aiemmin ole ollut mitään eläimiä. Maatiaiskanoja joutuu melkein jopa jonottamaan ainakin näin kesäaikaan!

   Poista
 2. Ei oo totta! Tiedätkö, meidän Arttu ei mistään muusta enää puhukaan kuin siitä, että olisipa meillä oma kanala :-) Ja nyt teillä on moinen ihanuus! Kanoja on varmasti kiva seurailla ja niiden munien kerääminen se se vasta mukavaa puuhaa onkin! Onnea uusille kanalan omistajille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin Artulle kanalaa perustamaan, rakennatte sellaisen siirrettävän kanalan jonkun peräkärryn päälle, jota kärräätte mökille mukananne :) On niitä kyllä hauska seurata ja eilen taas ilostuttivat pienellä munalla, maistuu paljon herkullisemmalta kuin kaupan munat!

   Poista